Budapesti Otthon

Budapesti Otthon

Hogyan adjuk el gyorsan otthonunkat?

2016. február 25. - blogtervező

Piacra bocsátani az otthonunkat meglehetősen stresszes és kényelmetlen lehet egy olyan ember számára, akinek nincs gyakorlatra ingatlaneladásban: az otthonunkba heteken keresztül idegen embereket kell beengednünk, aminek mindenkor szalon- és bemutatóképesnek kell lennie, nem is beszélve az alkudozásról, sorozatos kudarcokról, amik egy pillanat alatt alááshatják minden reményünket, bizodalmunkat. Ráadásul, ha gyerekeid vagy házillataid vannak, a stressz csak tetéződik.

A legnagyobb vevői érdeklődésre ugyanakkor csak az első néhány hétben számíthatunk: ha ezt az időszakot nem ragadjuk meg otthonunk eladáshoz, úgy "termékünk" (otthonunk, eladó ingatlanunk) egyre inkább legördül, parkoló pályára kerül a piacon, és az idő múlásával egyre nehezebb lesz eladni.

Persze az értékesíthetőséget mindenkor a mutatósság, piacképesség (jól forgalmazhatóság) és árazás hármasa határozza meg, azonban a következő kipróbált technikák sokat segíthetnek abban, hogy mielőbb olyan vételi ajánlatot kapjál, ami megközelíti az általad kért árat.

nflat.jpg

Tekerd fel a szőnyeget, és fényesítsd ki a padlót! A csupasz padló miatt nagyobbnak látszanak a terek.

 

1. Szerezz be egy tárolót!

Talán te is azt gondold, hogy otthonod rendbe tételének legegyszerűbb módja, ha mindent bedobálsz a gardróbba, az eldugott, kisebb helyekre, fülkékbe, zegzugokba. Rossz ötlet: bárki, aki vételi szándékkal megnézi az otthonodat, ellenőrizni fogja a tárolóhelyeket. A rendezetlen, túlzsúfolt helyek csak azt bizonyítják, hogy a te otthonod híján van ezeknek. Ehelyett helyezd el egy tárolóban azokat a dolgaidat, amikre nincs szükséged abban az időszakban, amíg a lakásodat árulod. Mi az általános szabály? A nyaralási, születésnapi és ünnepi dekorációkat, az ajándékba kapott WC-keféket és házdíszeket, a babafelszereléseket, szezonális ruhákat, kacatokat és soha nem használt elektromos grillsütőket távolítsd el otthonról!

2. Fotók és berendezés

A statisztikai adatok azt mutatják, hogy a vevők kétszer nagyobb eséllyel néznek meg egy ingatlant, ha a hirdetésünk hat vagy annál több képet tartalmaz. Ezért nagyon fontos, hogy milyen fotókkal hirdetjük az ingatlanunkat, menyire vannak tompítva az esetleges hibák és kiemelve az erősségek, hiszen a potenciális vevőnk innen szerzi az első benyomásokat. Így még a legszebb otthon esetében is érdemes átgondolni, mit fotózzunk, mit hová tegyünk, esetleg hogyan rendezzük át a helyiségeket annak érdekében, hogy minél inkább felkeltsük a vevők érdeklődését.

3. Találd meg a jó ingatlanügynököt!

Ne bérelj fel egy ingatlanügynököt csak azért, mert egy csapatban fociztatok, egy iskolába jártatok vagy mert a szülővárosodból való! Mi számít igazán? Az eladásszám. Ez mutatja meg a leginkább, hogy az ügynök milyen tapasztalt, és milyen gyorsan képes eladni az otthonodat. És nem mellékes az sem, hogy mennyire ismeri a környéket, illetve körbejárva a lakásodat, elmondja-e pontosan, hogy mit fognak szeretni és mit fognak utálni a vevők. Bizonyosodj meg róla, hogy az ügynök fogja-e hirdetni az ingatlanodat az online felületeken, és ha igen, milyen formában, milyen fotókkal. Emellett fontos az is, hogy olyan ügynököt válassz, aki professzionálisan használja a vevők felhajtásához a közösségi médiát. A tapasztalat az, hogy Magyarországon még az igazán nagy és neves ügynökségek is igen kezdetleges formában, már-már amatőr módon használják ezt a lehetőséget, márpedig neked mint eladónak az az érdeked, hogy az ügynököd minél több potenciális vevőhöz jutassa el az ingatlanodat a lehető legrövidebb időn belül.

4. Hirdess saját magad!

Ne hagyatkozz csak az ügynöködre! Tudasd a környezeteddel eladási szándékodat, használd személyes kapcsolataidat, és küldd el hirdetésedet barátaidnak, családtagjaidnak! Sohasem tudhatod, hogy melyik barátod vagy távoli rokonod akad rá a vevődre. Az is megfontolandó, hogy szomszédjaidnak, lakókörnyezetednek vagy lakóközösségednek is elküldöd a hirdetést.

5. Személytelenítés

Ki nem látott már olyan hirdetést, ahol a hirdetési fotókon láthatók frissen mosott ruhák vagy éppen szennyesek, a személyes használati tárgyak  a szobákban, a tisztálkodó eszközök a fürdőszobákban. Magam már olyan hirdetést is láttam, ahol a fotón a család éppen a TV előtt ült. Mindez hiba. Nem csak esztétikailag mutat rosszul, de a tulajdonos személyes kötődése gátolja a vevő személyes kötődésének kialakulását. Sokan már akkor is nehezen tudják elképzelni, hogy a megtekintett ingatlan egyszer majd az ő otthonuk lesz, ha a falat a tulajdonos esküvői, illetve családi képei borítják. Ezért, ha nem túl bonyolult és nem okoz különösebb lelki megpróbáltatást, a személyes tárgyakat és családi képeket ideiglenesen tegyük félre!

6. Egy kis frissítés

Eladás előtt semmiképp se ess túlzásba a lakás átalakításában! Megvan ugyanis az esélye, hogy sohasem kapod vissza a pénzedet. Koncentrálj inkább a kisebb frissítésekre, különös tekintettel a konyhára és fürdőszobára, ahol a legnagyobb valószínűséggel lehet kis befektetésekkel jól látható átalakításokat, frissítéseket eszközölni. Egy új mosdó vagy mosogató, egy kisebb szekrény vagy világítótest, egy zuhanyzófüggöny vagy kéztörlő nem nagy befektetés, mégis azonnal, jól láthatóan átalakítja a helyiséget. Ahelyett, hogy több millió forintot elköltenénk a konyha teljes átalakításra, új zuhanykabinra vagy páraelszívóra.

7. Világíts!

Egy sötét, rosszul megvilágított otthon nyirkosságot és depressziót sugall. Tegyük világosabbá otthonunkat természetes vagy mesterséges fények használatával. Vegyél nagyobb teljesítményű izzókat vagy húzd el a függönyöket, ereszd fel a redőnyöket! Egy világosabb falfestéktől is fényre derülhet a szoba.

8. A külső az első

Az otthonod külseje tipikusan az első dolog, amit a vevő mind személyesen, mind a hirdetésekben megtekint. Ha a külső fotók nem mutatnak jól, lehetséges, hogy a potenciális vevő meg se nézi a beltéri fotókat. Tegyél rendet az udvaron! Vágd le és rendezd a sövényt, frissítsd a talajtakarót és nyírd le a füvet! Gondolkozz el, hogy szükséges-e magas nyomásó vízsugárral lemosni a falakat, a járdát, a fel- és behajtót vagy a házad előtti utat! Legyen rendezett a bejárati ajtó, az ablakkeret és a redőny! A legkisebb dolog is számít. A bejárathoz közel elhelyezett virágok például színt és rendezettséget kölcsönöznek, sokkal barátságosabbá tehetik otthonunkat.

9. Ne hagyd figyelmen kívül a tényeket!

A tavasz és a nyár tipikusan a legalkalmasabb évszakok otthonod eladásához. Persze körültekintőnek is kell lennünk, hiszen ilyenkor több eladó ingatlan is van, és a vásárlók jobban tudnak válogatni. Jól árazni is fontos. Csak azért, mert elképzeltünk magunknak egy bizonyos összeget, egyáltalán nem biztos, hogy valóban ér is annyit az ingatlanunk a piacon. Mérd fel a környező ingatlanok árát, kérj ajánlatot néhány ügynöktől, és csak akkor tárgyalj a saját ügynököddel, amikor már van valamiféle tudásod az ingatlanod valós és reális értékéről!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://budapestiotthon.blog.hu/api/trackback/id/tr878417548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FikkFakk 2016.02.26. 01:04:06

Ugynokot fogadni teljesen felesleges, inkabb kontraproduktiv.

Csak annyira es ugyanott tudja meghirdetni a lakast, mint te. Ugyanakkor szerzodni kell vele, idopont egyezteteskor ketto helyett harom felnek kell megfelelo idopontot talalni.
Kulso fotokat nem fog a hirdetesere tenni, ezzel egy haz eseteben a leglenyegesebb tulajdonsagrol nem lesz kep.

Cserebe kurvadragak, 3 szazalek plusz afa, egy 25 millios ingatlan eseteben 750.000 plusz afa. Vicc.

Es semmi pluszt nem hoz. Ha realisan lotted be az arat, lesz erdeklodod es vevod, ha draga vagy, akkor meg csak az ingatlanosok hivogatnak. Ok azert, mert tudjak, hogy nincs erdeklodod, es azt hiszed majd veluk lesz. Leszerzodtok, tovabbra sincs erdeklodo, de valamikor majd megtorsz, lejjebb mesz az arral, mindjart lesz erdeklodo. De ugy ingatlanos nelkul is lett volna.

Ongol es a szuklatokoruseg csucsa kozvetitot fogadni.

padlogaz 2016.02.26. 06:30:53

Nyilvanvaloan egyetertek a felsorolt klisekkel, de a jelenlegi keresleti piacon inkabb arra kellenenek tippek, hogy hogyan vegyunk eredmenyesen lakast.

Mááámegint 2016.02.26. 08:10:40

Szerintem is irreálisan drágán dolgoznak az ingatlanközvetítők, de nem kötelező igénybevenni a szolgáltatásukat!

abc 2016.02.26. 08:30:06

@padlogaz: Teljesen igazad van, olyan lakások/házak is elkelnek most amire 2 éve kutya nem tett volna ajánlatot!

_B_ 2016.02.26. 09:23:27

"ereszd fel a redőnyöket"
ez fájt :D
A legfontosabb pont, hogy ne "újíts". Aki beköltözik, 120%, hogy nem az tetszik neki, ami neked.
Egy rendes vevő amúgy is gyanút fog egy frissen festett fal láttán... Pláne ha kiderül, hogy alatta a vezetékek/csövek nem lettek cserélve, tehát lehet kezdeni előröl.

Daniel Chripko 2016.02.26. 09:34:32

@FikkFakk: abszolút egyetértek, nagy részüknek annyi köze van az értékesítéshez, mint nekem a kosárfonáshoz, ráadásúl a tulajdonos hitelesebb is, mint egy "idegen" ajánlása.

FionaG 2016.02.26. 09:46:17

Anno két évig árultam saját magam a lakásomat ingyenes és fizetős online felületeken. Mindent megtettem, amit csak lehet, hogy jó képet mutassak az egyébként is jó lakásomról. Minden szuper volt vele, szép fotók, minden megvolt. A két év alatt mindössze három komolytalan érdeklődő akadt. Végül megbíztam egy ingatlanost, aki néhány hónap alatt talált rá komoly vevőt, és el is kelt. Érdekelne, hogy miért van ez? Nem lett volna jobb a vevőnek meg nekem is megspórolni a zsíros jutalékot? Vagy jobban bíznak az ingatlanosban? Netán a legtöbben elve csak ingatlanirodán keresztül akarnak vásárolni?

marcijuli 2016.02.26. 10:02:27

@FikkFakk: ÓÓóó, annyira a szívemből beszélsz. Ráadásul eladóként sosem volt szükségem rá (nem 1 lakást adtam el...), vevőként viszont csak a hátrányát tapasztaltam. (pl. "az eladó fizeti a jutalékot, nem a vevő", a frászt nem a vevő fizeti, hiszen a vevő ad pénzt és ebből lesz az ügynök kifizetve...)

marcijuli 2016.02.26. 10:04:19

@FionaG: Tudom, hogy nem túl szép ezt mondani, de valamit elrontottál... Szerintem...

FionaG 2016.02.26. 10:34:46

marcijuli: Jó, de mit?

jet set 2016.02.26. 10:45:11

A pontok többsége bullshit.

Hümm07 2016.02.26. 11:02:39

@FikkFakk: FikkFakk- nak igazat adok.
Viszont kiegészíteném a következőkkel. Néha 4/4,5/5% a jutalék ami egy 25 milliós ingatlannál már 1-1,25Millió. Az ingatlanosok 90% felrakja a saját rendszerükbe, és max 2 fizetős hirdetési felületre, ahová te is fel tudod tenni akár ingyenesen 1 hirdetést vagy ráköltesz kb. 5000Ft-ot . De pl. a legnagyobb ingatlanos portálnál van olyan lehetőséged, hogy pénz-visszafizetési garancia, ha nem adod el a lakásod visszakapod a hirdetési árat.
Szóval visszatérve az ingatlanosra, 80%-uk egy árva forintot sem költ a hirdetés kiemelésére, még akkor sem ha a cégétől ingyen kap egy havi fix creditet, a többiek talán havi 10-20 ezer forintot, de nem a te lakásodra, hanem az össze olyan lakásra ami a portfóliójában van. Így maximum annyi előnye van, hogy a már meglévő ügyfelei közt kiküldi a lakásodat, hátha azokat érdekli.
Leinformált, megbízható ügyfelet hoz ki? Az esetek többségében, az új ügyféllel a házad előtti sarkon találkozik. Tuti vevője van a lakásodra? Hogyan is lehetne tuti vevője rá, ha még sem ő, sem az ügyfél nem járt a lakásodban? .... és még sorolhatnám.

Persze létezik az a bizonyos 10-20%, aki tényleg ingatlanos, és nem csak áll egy helyben az ingatlan mutatásakor, és elmondja ez a konyha, ez a fürdőszoba, ez a nappali. Hanem hozzá is tesz dolgokat pl. a környékről, a házról, az ingatlanpiacról.

A kérdés csak az, hogy melyik ingatlanos hív fel téged.

élhetetlen 2016.02.26. 11:18:25

Hogy kell-e ingatlanos? Tényleg az eladótól függ. 17 éve váltottam. Akiktől vettem, idős házaspár, gondolom, nem szívesen vállalták volna be, hogy, mondjuk négyen feljönnek lakást nézni. Ez döntés kérdése, de jó ingatlanost találni, ahhoz már szerencse kell. Amikor vettem, akkor ismertem meg az ingatlanost. Adott szombat délelőttre félóránkénti beosztással fogadták (ill. fogadták volna) a vevőket. A legkisebb kényelmetlenség az eladónak. Az véletlen, hogy én voltam az első. Aztán megkérdeztem, hogy alkudni lehet-e. Persze, mondta, csak akkor felengedi a következő érdeklődőt is. Én, az első érdeklődő megvettem a lakást. Adja el az enyémet is. Jó, durva volt, mert megnézte a lakást, mondjak egy árat, amiért el akarom adni. Mondtam. Ha ennyiért adja el, akkor egy százalék a jutalék, ha többet kap, akkor az általam kért összeg feletti részt felezzük. Elmentem nyaralni, mire hazajöttem, volt vevő. Én meg mondtam, hogy most mégsem adnám el, megvárnám, míg kiköltöznek az általam vettből, próbaalvás, hogy milyenek a viszonyok, stb. Szeme nem rebbent, jó. Két hónap múlva hívtam, hogy akkor eladó. Három nap múlva feljött egy vevővel, aki meg is vette. Aztán eladta azt a telkemet is, amiről nem gondoltam, hogy egyáltalán el lehet adni. De egy ilyen embert ránézésre nem lehet kiválasztani, ehhez tényleg mázli kell.

FikkFakk 2016.02.26. 13:43:49

@élhetetlen: "ehhez tényleg mázli kell". Nem mázli. Mindent el lehet adni, az ár a kérdés.

Az ingatlanos sem tud olyan vevőt hozni, amit te nem.

Nem a 80as éveket éljük, ahol számított az, hogy kinek mennyi információja van a vevőkről és eladókról. Arra ott az internet. Egy óra böngészgetés, és 5 hasonló lakás személyes megtekintése után - ha nem vagy elfogult a sajátoddal szemben - be tudod lőni a reális árat. Onnan még lehet kicsit alkudozni, azt már meglátod.

Néhány közeli ismerősöm is az "én nem tudtam eladni, azért egyeztem bele az ingatlanosba" sztorit mondja. Azt felejti ki belőle, hogy amikor csak ő árulta, nem hirdette rendesen (ablakba egy A4-es papír nem hirdetés), vagy ha hirdette, valamint a racionális ár felett 20-50%-kal hirdette. Ezt körülöttem többen előadták. A végén ingatlanossal adták el a lakásaikat - annyiért, amennyiért reális volt.

Egy esetben látom értelmét a ingatlanközvetítő megbízásának: nem akarsz vele foglalkozni, mert üres a lakás, és messze van. Ekkor talán megér százezret egy ingatlanos szolgáltatása.

FikkFakk 2016.02.26. 13:46:44

Vevőként is idegesít az ingatlanos. Mégpedig azért, mert nehezíti a kommunikációt:

"Most nem tudok részleteket mondani, mert nem vagyok az irodában, legyen szíves hívjon vissza X óra múlva"
"Felhívom a tulajdonost, és megkérdem, hogy megvan-e még"
"Megkeresem a tulajdonost, hogy jó-e neki a szombat délután."

Borzasztó....

élhetetlen 2016.02.26. 17:32:33

@FikkFakk: Hát igen a nyolcvanas évek, mert 1999-ben már mindenkinek volt internetje, meg hirdetési portálok. Arról az időről írtam. Azt most is tartom, hogy, ha valaki egyedül él, nem biztos, hogy jó ötlet, ha felenged egy négy tagú családot lakásnézőbe. De Te jobban tudod. Ennyi, nem vitatkozom.

nitro1 2016.03.01. 12:13:36

Nem akarom védeni az ingatlanosokat, mert biztos tényleg sok nem igazán profi van, de ezt pont alátámasztja, amit most mondok: ez annyira tipikusan magyaros, ahogy itt mindenki kiválóan ért a focihoz és az autókhoz, úgy az ingatlanügyekhez is. Aztán a nagyon "hozzáértők" meg akár elmennek ingatlanosnak is.

Sándor Kollai 2016.03.08. 20:33:06

@nitro1: ott a pont :)
Spéci nézzünk körbe a legtöbb országban mi a helyzet? Eladás, vásárlás, magánúton nem is megoldható, persze ott az ingatlanos ügyvéd is egyben és az adásvételit le tudja bonyolítani.
Nekem nem fáj, ha a 30 milliós lakásom eladja 35-ért egy ingatlanos 5%-al, én nem vagyok rá képes, ő igen akkor... megérdemelte azt a pénzt.
A közértbe sem járok be anyázni, miért árulják a termékeket drágábban mint amennyiért beszerezték, mindenki megveszi. Kisebb tételről van szó, de nagyobb mennyiségben is fogy.
Az viszont tény, hogy jó ingatlanos kevés van, a legtöbben utcáról beszalajtott nudlik. Ettől független a sok kommentelő között irigy embereket véltem felfedezni, akiknek halvány lila gőze sincs ki mit csinál, saját területükhöz értenek és ennyi. Gyanítom elmennék ingatlanozni akkor kiderülne nem is egyszerű és nem is menne, azaz én is csak egy kókler lennék :D
süti beállítások módosítása